Jaaroverzicht
V.V. AMSTELVEEN HEEMRAAD SEIZOEN 2018-2019


Van de voorzitter

Welkom aan alle (spelende en niet spelende) leden van Amstelveen Heemraad.
Zoals ieder jaar evalueren wij het jaar als bestuur, maar ook als vereniging. In de ALV van donderdag 12 december kunnen wij gerust zeggen dat het wederom een jaar is waarin veel is gebeurd.

In februari hebben wij in de ALV aangegeven dat de fusie met RKAVIC helaas niet is doorgegaan.
Wij wilden graag dat de nieuwe vereniging op de Sportlaan zou komen, omdat de Escapade voor sommige leden een stuk verder weg ligt. Dit hebben wij de gemeente ook verteld en zij begrepen dit, maar zagen de nieuwe vereniging toch het liefst op de Escapade. Wel had de gemeente aangegeven dat de fusie niet door kon gaan als inderdaad bleekt dat te veel van onze leden de afstand een te groot probleem zouden vinden.
Als vervolg op de vraag van de gemeente heeft Amstelveen Heemraad een enquête onder de leden verstuurd en daar is in februari uit gebleken dat 70 % van de leden een bezwaar had tegen de verhuizing. De uitslag is gedeeld met zowel gemeente als RKAVIC en helaas zijn toen de fusie besprekingen in de ijskast gelegd.

Ook de discussie over de kwaliteit van de velden heeft het gehele jaar gespeeld en is nog steeds een heikel punt. In het voorjaar zijn velden 1 en 2 opnieuw gekeurd en onder voorbehoud goedgekeurd. Twee weken voor de start van het seizoen heeft de gemeente, onder druk van onder andere de KNVB, toch groot onderhoud gepleegd en zijn de velden nog twee jaar goed gekeurd. Over de kwaliteit zijn we nog steeds niet tevreden maar de velden blijven nu binnen de gestelde norm.
Afgelopen jaar eindelijk wat rust binnen het bestuur, geen grote wijzigingen en wederom een aspirant lid weten te strikken. Mecit Koca, speler van onze selectie, hoopt vanaf 12 december 2019 officieel toe te treden tot het bestuur van Amstelveen Heemraad.
Voor het 1e en 2e elftal is het seizoen 2018-2019 een zeer teleurstellend seizoen geworden. Het 2e elftal degradeerde uit de 2e klasse, maar door hulp van de kampioenen van het 4e kon het 2e toch in seizoen 2019-2020 in dezelfde klasse blijven spelen.
Het 1e elftal heeft ondanks het veelal tussentijds vertrek van goede spelers toch tot op het laatst mee kunnen doen voor een periodetitel. De laatste wedstrijden zorgde het tekort aan spelers voor een laatste terugval en eindigde het seizoen negatief. Aan het einde van het seizoen is afscheid genomen van Peter Rijsewijk en Laurens ten Heuvel. Beiden hadden een mooier afscheid verdiend.
In februari 2019 is in zeer goed overleg tussen bestuur en de staf van onze selectie Edwin van Maas als nieuwe hoofdtrainer voor het seizoen 2019-2020 aangetrokken.

Met de komst van Edwin van Maas hebben wij een echte peoplemanager in huis gehaald en dat heeft ertoe geleid dat de 1e helft van het seizoen de prestaties sterk verbeterd zijn, maar vooral de sfeer zeer goed is. Een selectie van maar liefst 44 spelers, een grote trainingsopkomst, een steeds drukker wordende donderdagavondborrel en natuurlijk de 3e helft op zaterdag die weer ouderwets aan het worden is. Naast Edwin brengt Norbert Alblas veel technische en tactische kennis mee bij de selectie en is de staf ook positief aanwezig.
Afgelopen maand helaas afscheid genomen van Chris Damen als elftalleider. Vanaf het seizoen 2003/2004 is hij leider van het 1e elftal geweest. Naast leider ook lid van de onderhoudsploeg en begenadigd schilder, werd Chris op 7 december 2004 benoemd tot lid van Verdienste. Gelukkig is Chris nog wel te vinden op onze mooie club als vrijwilliger van de onderhoudsploeg en het wekelijks helpen van Bas met de kleding van de A-selectie.
Naast een goede Heren A-selectie hebben wij dit jaar, na lange tijd, weer een 1e vrouwenelftal. Tekenend voor de grote groei van onze vrouwen/meidenafdeling. Wat een topvooruitgang !
In juni was daar dan ook onze 50ste SIXEN toernooi onder leiding van Boyd en zijn enthousiaste team. Wederom een zeer goed georganiseerd toernooi met een record aan tal teams en voor het eerst ook een zeer jeugdige winnaar…..grotendeels spelers van onze huidige JO19-1. Jeugd heeft ook hier de toekomst.
De komst van Sinterklaas zaterdag 30 november was ook weer een hoogtepunt voor onze mini-pupillen en natuurlijk onze G-Force.

Belangrijk voor de club is nog steeds de inzet van de vrijwilligers en dat is iets waar wij niet alleen trots op moeten zijn, maar baart ons ook veel zorgen. In de huidige maatschappij met alle afleidingen is het voor een club heel moeilijk om goede vrijwilligers te krijgen, vrijwilligers die het echt voor de club doen. Vrijwilligers die zich niet boven de club plaatsen, maar zich samen met de andere leden sterk maken voor de club en samen de club verder willen brengen.
Gelukkig hebben wij als club een aantal zeer goede vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn ook in de nieuwjaarspeech in het zonnetje gezet, maar hierbij nogmaals de complimenten en waardering voor alle vrijwilligers binnen de club die één of meerdere dagen per week in de weer zijn om ervoor te zorgen dat alles op de zaterdag weer klaar staat om onze eigen leden en onze gasten te kunnen ontvangen.
Wij waren het al weer bijna vergeten maar op het sportgala 2019 is Giovanni Raineri door burgemeester Bas Eenhoorn uitgeroepen tot "vrijwilliger van het jaar". Dit vanwege het vele werk dat hij voor Amstelveen Heemraad verzet!
Naast Giovanni is op 26 april ook Henny van Noord door onze burgemeester in het zonnetje gezet. Henny van Noord werd door de burgemeester onderscheiden als lid in de orde van Oranje-Nassau als dank voor de vele jaren vrijwilligerswerk bij Amstelveen Heemraad.

Als laatste wil ik toch ook nog even stilstaan bij alle leden en ex-leden die het afgelopen jaar zijn overleden. Persoonlijk ben ik afgelopen zomer zeer geschrokken van het overlijden van mijn oude teamgenoot en topspits Frank Bos.

Als afsluiting wil ik iedereen bedanken voor alle steun en hulp aan onze mooie vereniging.

 Groet,
Michael van Eijk

 


De selectie

Verslag A-selectie seizoen 2018-2019
Het was een bijzonder seizoen. Na de degradatie uit de 2e klasse moest er in de zomer opnieuw een selectie bij elkaar worden gezocht, want velen hadden Amstelveen de rug toegekeerd om elders te gaan voetballen. Die voetballers kwamen, maar alles rondom de A-selectie was en bleef het hele seizoen onrustig. Dat resulteerde uiteindelijk in een middenmoot positie van het Eerste en degradatie van het Tweede uit de reserve tweede klasse.
Het seizoen werd begonnen met Laurens ten Heuvel als hoofdtrainer, Peter Rijsewijk als trainer van het Tweede én assistent-trainer bij het Eerste, Patrick Alblas was de keeperstrainer, Chris Damen was de leider van het Eerste, Theo Mulders elftal leider en Frans Veen als grens van het Eerste. Bas van Leeuwen verzorgde de kleding, elke week maar weer en Hans van Beek was de fotograaf.
Na de drie bekerwedstrijd (voor het Eerste 2 gewonnen en 1 x verloren) begon de competitie. Deze begon dramatisch met 0 uit 4. Daarna werden er wat punten gesprokkeld en met de winterstop stond het Eerste 11e met 12 punten uit 11 wedstrijden. Het Tweede stond toen 10e met 10 punten uit 11 wedstrijden. Na de winterstop begon het Eerste veel wedstrijden te winnen met 19 punten uit 11 wedstrijden. Zelfs de derde periode lag in het verschiet. Maar na de zeer onverwachte 2-7 nederlaag bij Robin Hood was het seizoen afgesloten met 0 uit 4 en de laatste twee wedstrijden werden verloren met 1-7. Hierdoor ging het seizoen uit als een nachtkaars. Met uiteindelijk 31 punten uit 26 wedstrijden en 50 gescoorde goals en 74 goals tegen werd het seizoen afgesloten op een 9e plek. Het Tweede heeft na de winterstop geen punt meer gehaald en eindigde als laatste en degradeerde naar de reserve 3e klasse. Door het kampioenschap van het Vierde kon het Tweede dit seizoen wel weer in de reserve tweede klasse beginnen, waardoor er geen consequenties waren door de degradatie.
De negatieve resultaten van dit seizoen zijn mede veroorzaakt door het afhaken van veel spelers gedurende het seizoen. Door allemaal verschillende redenen stopte, vooral na de winterstop, 15 spelers met voetballen, zodat de spoeling wel heel erg dun werd. Het Tweede trad veelvuldig aan met spelers uit de Jo17, waardoor het behalen van resultaat wel erg lastig werd.
Ruim voor de winterstop werd duidelijk dat het contract van Laurens ten Heuvel niet werd verlengd en wij op zoek moesten naar een nieuwe trainer. Na een korte sollicitatieperiode werd in Edwin van Maas de beoogde nieuwe trainer gevonden. Vlak voor het eind van het seizoen werd ook duidelijk dat Peter Rijsewijk ging stoppen als trainer van het Tweede. Hiervoor is Jordy Roedoe aangesteld, die tevens ook de jeugd vanaf dit seizoen gaat hervormen. Vlak voor de zomerstop heeft Norbert Alblas zich aangemeld als assistent-trainer onder Edwin van Maas, zodat de technische staf zeer goed bezet is. 
Het nieuwe seizoen is aardig begonnen en met a.s. zaterdag alleen nog de thuiswedstrijd tegen Buitenveldert op het programma kan de A-selectie zich opmaken voor een goede reeks na de winterstop. Op 4 januari zal het de selectie present zijn tijdens de nieuwjaars wedstrijd tussen het huidige Eerste en een selectie van oud-eerste elftalspelers en daarmee de start geven voor het 2e deel van het seizoen.


Marcel Havermans

 


De Jeugd

We hebben een bloeiende jeugdafdeling, met een groei met name bij de jongste jeugd en bij de meisjesafdeling.
Het is dan ook een uitdaging om voor ieder team een trainer te regelen. Wij zijn de vrijwilligers zeer dankbaar, dat zij hun tijd, energie en enthousiasme steken in het trainen van onze jeugd.
De nieuwe wedstrijdvorm voor de jo 8, jo 9 en de jo 10, door de KNVB ingevoerd, is een succes.
De wedstrijdvorm is het spelen van 6 x 6, keeper en 5 veldspelers, op een kwart veld.
In de wedstrijdjes ontstaat veel meer voetbaldynamiek.
De laatste jaren kunnen we geen kampioenen meer presenteren bij deze categorieën, niet omdat we slecht presteren maar omdat de KNVB voor de jongste jeugd geen standen meer zichtbaar maakt voor de clubs. Wel kunnen we voor het eerst in jaren met veel trots een bekerkampioen presenteren.
De jo 8-3 heeft onder de bezielende leiding van Oscar en Art de bekerfinale gewonnen. Een hele grote prestatie!

Bij de meiden speelde begin seizoen 2018-2019 vooral een vraagstuk rondom de MO19-1. Een team met veel talent waarvan de meeste meiden al sinds jaren bij de club spelen. Door langdurige blessures, studie en andere prioriteiten viel helaas een aantal speelsters van dit team uit waardoor er te weinig speelsters waren om de MO19-1 te behouden. Een aderlating voor het meidenvoetbal bij Amstelveen, maar gelukkig hebben we een tijdelijke oplossing kunnen vinden door de overgebleven meiden te laten zaalvoetballen, als Amstelveen Vr2. Ondertussen is er voornamelijk door Marchel Moleman heel hard gewerkt om weer een veldteam om de been te krijgen en met succes. Door terugkomst van oud speelsters, aantrekken van speelsters van Roda’23 van wie het team daar uit elkaar viel en de meiden uit de oude MO19 staat er voor het seizoen 2019-2020 een brede selectie en hebben wij weer een Vrouwen 1 team. Door de ‘piramide’ van teams van onderuit te versterken, met meerdere MO9, MO11 en MO13 teams hopen wij de meiden/vrouwenafdeling meer stabiliteit te brengen en het niveau te verhogen. Mede door de vriendinnendagen, die twee keer per seizoen georganiseerd worden door de meidentrainers en elke keer weer veel nieuwe aanmeldingen oplevert groeit de meidenafdeling gestaag door.
Voor de gehele jeugd geldt dat het elk seizoen weer een zoektocht is naar trainers, dat wij onze trainers graag beter willen ondersteunen en daarmee het niveau en plezier in voetbal voor iedereen willen behouden en liefst verhogen/vergroten. Dat kunnen wij als bestuur niet alleen en daarvoor hebben we de juiste kennis en expertise nodig. Wij zijn er dan ook heel blij mee dat we eind seizoen 2018-2019 Jordy Roedoe hebben kunnen aantrekken als Hoofd Jeugd Opleidingen, tevens traint Jordy in het seizoen 2019-2020 de JO19-1 en het tweede zodat er een mooie link is tussen de oudste jeugd en de selectie. Jordy heeft al veel kunnen betekenen in de voorbereiding naar het seizoen 2019-2020. Tijdens de ALV zal hij vertellen wat hij al heeft gedaan en waar hij zich de komende maanden mee bezig gaat houden.
Hans Zwaan, Muriëlle Schagen
Mini-pupillen:

Het seizoen 2018-2019 was voor de mini-pupillen afdeling een succesvol jaar geweest. Wekelijks stonden er gemiddeld 32 tot 36 kinderen op het veld.
We zien de laatste jaren nog steeds een gestage groei in het aantal kinderen. Dit betekent wel een extra druk op de organisatie van de trainingen. Gelukkig zijn er ook hier een aantal enthousiaste vaders, moeders en twee vaste trainers (Justin en Alex) die wekelijks de kinderen voetbalplezier en kunde kunnen bijbrengen. De trainersstaf bestaat uit 8 trainers waarvan er wekelijks op zaterdagochtend vijf of zes op het veld staan.
We hebben nu voldoende volume om de groepen is drie leeftijdscategorieën in te delen. De allerjongsten, een middengroep en de oudste groep die gaat doorstromen naar de JO8. Zo kunnen we grote niveauverschillen vermijden.
De minipupillen spelen hun wedstrijden met maximaal vier tegen 4 vier kinderen met kleine doeltjes zonder keeper. Met kleine teams hebben de kinderen veel meer balcontacten dan als zij in grotere teams spelen. De voetbalfilosofie binnen de minipupillen blijft staan dat we zo veel mogelijk de kinderen trainen en coachen op pingelen, dribbelen en passeren. Dit doen we door middel van het aanbieden van specifieke spelvormen en verbaal stimuleren van deze vaardigheden. Op kleine velden leren de kinderen in een kleine ruimte te voetballen waarbij technische vaardigen en snel handelen belangrijk wordt. Daarnaast willen we dat de kinderen veel balcontacten hebben gedurende de training; ieder kind heeft dan ook zijn eigen bal als we de spelletjes doen. Overspelen is voor deze leeftijdscategorie van ondergeschikt belang. Uiteindelijk verwachten we dat de kinderen daardoor ook veel plezier beleven aan het voetballen bij de minipupillen, want dat is natuurlijk onze voornaamste doelstelling.
Het seizoen 2019/2020 willen we het aantal kinderen op peil houden. We starten dit seizoen wel een half uur eerder; dus van 8:30 tot 9:30. Aan het einde van het seizoen zullen we evalueren wat het effect is geweest op het aantal deelnemende kinderen. De kans bestaat dat door het vroege tijdstip, in de donkere wintermaanden, de opkomst meer daalt dan normaal.
We hebben nu ook een jeugdlid uit het meidenvoetbal (Sjaked) bij onze trainersstaf. We hopen dat dit ook meer meisjes zal aantrekken. Onze ervaring is dat meisjes later beginnen met voetballen dan jongens en daardoor ondervertegenwoordigd zijn bij de mini-pupillen.
Hoofdtrainer Mini-pupillen
Dik van Leeuwen

  
G-force

Elke zaterdag in het competitieseizoen is er om 9.00 een training voor de G-voetballers met uitzondering van de toernooidagen. Dit seizoen zijn er gelukkig weer nieuwe aanwas voor G-Force. De groep voetballers bestaat nu uit 14 kinderen en de leeftijd varieert van 8 tot 19 jaar.
Het G voetbalteam heeft zich aangesloten bij de Friends League 3, die elke tweede zaterdag van de maand een toernooitje onder de deelnemende verenigingen organiseert. De deelnemende verenigingen zijn: Amsterdam ZO United, FC Uitgeest, FC Schagen en natuurlijk Amstelveen Heemraad. In 2019 is er bij Amstelveen Heemraad tweemaal een toernooi georganiseerd. G-Force neemt ook altijd deel aan het Slottoernooi G-Voetbal bij de Koninklijke HFC.
Naast het voetbal is inmiddels traditie, bowlen in de winterstop en in de zomer een BBQ met alle ouders en zusjes/broertjes er bij.


Dolf de Rooij

 

Commerciële zaken

Hoewel een aantal trouwe sponsors om diverse redenen zijn afgehaakt is en er veel inzet nodig is om nieuw sponsors over de streep te trekken om onze mooie vereniging te sponsoren is de totale sponsorbijdrage ondanks de eerdere negatieve prognoses licht gestegen. Mede met dank aan de wederom open gebroken contract met De Heemraad en o.a. het terug keren van sponsoren, bv Mondial Airconditioning.
Positief nieuws dus, zeker gezien de steeds kleiner wordende sponsorcommissie.
Om e.e.a. weer stabiel te krijgen en zelfs uit te bouwen is de sponsorcommissie op zoek naar enthousiaste mensen met een vlotte babbel.
Kijkt u zelf ook eens in uw team of het team van uw kind, er zijn vast ondernemers welke de club een goed hart toedragen, het zijn immers vele handen die…….


Jos Spitteler
Commerciële zaken