wo11dec2019

De vertrouwenscontactpersoon

# Gelezen:499 hits

De vertrouwenscontactpersoon

Als AmstelveenHeemraad willen wij het onze sporters makkelijk maken om grensoverschrijdend gedrag te bespreken. Het ontbreken van een luisterend oor kan ervoor zorgen dat iemand afziet van het doen van een melding en daardoor kan de ongewenste situatie blijven voortbestaan. Dat willen wij als vereniging niet en daarom hebben wij een Vertrouwenscontactpersoon (VCP).

Wat doet de VCP?

De VCP is het eerste aanspreekpunt als het gaat om grensoverschrijdend gedrag. Dat kan bijvoorbeeld seksuele intimidatie zijn, of ander ongewenst gedrag, zoals discriminatie en strafbare handelingen. De VCP vangt een melder op, luistert en gaat vervolgens samen met de melder op zoek naar de juiste plek voor hulp. Dat kan de vertrouwenspersoon van de KNVB zijn, een advocaat, de politie of andere hulpverleners. Een VCP gaat dus niet zelf helpen.

Geen bestuurslid

De VCP is bereikbaar voor iedereen die bij de vereniging betrokken is (sporters, ouders, vrijwilligers, toeschouwers, kaderleden en bestuur) en kiest geen kant naar aanleiding van wat men hoort. De VCP is dus géén hulpverlener en doet géén onderzoek in de vereniging bij incidenten. Ook is de VCP geen lid van het bestuur, maar heeft wél contact met het bestuur, aangezien het bestuur verantwoordelijk is voor de algehele veiligheid op de club. De VCP rapporteert dus aan het bestuur, en maakt verslag op van het incident, de gesprekken en gemaakte afspraken. Besluit het bestuur tot verdere stappen, zoals nader onderzoek, dan wordt de VCP daar niet mee belast.

De Vertrouwenscontactpersoon bij Amstelveen stelt zich voor

Mijn naam is Aukje Wilhelmus en ben door het bestuur gevraagd om vertrouwenscontactpersoon te worden. Ik ben al heel wat jaren verbonden bij de voetbalclub. Alweer heel wat jaren terug voetbalde mijn man hier en nu voetbalt mijn zoon hier al 8 jaar met veel plezier. Wanneer er iets gebeuren moet op de club weten ze me te vinden en zal u mij regelmatig in de kantine zien staan of iets anders zien doen. Zelf ben ik leerkracht in het basisonderwijs in Amsterdam en heb dus veel ervaring met het voeren van gesprekken met ouders en kinderen.

Ik luister, in vertrouwen, naar het verhaal en probeer samen te kijken naar de mogelijkheden om het probleem bespreekbaar te maken en/of op te lossen. Natuurlijk met als doel dat er snel weer met een veilig en fijn gevoel gevoetbald kan worden. Wanneer er een keer iets aan de hand is, stuur gerust een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of spreek mij aan op de club om een afspraak te maken.

Groet, Aukje Wilhelmus Aukje foto